10 Mart 2015 Salı

hunili meme

Son dönemde, özellikle de sosyal medyada paylaşılan en dikkat çekici haberlerden biri tıp fakültelerinde kadavralara don giydirilmesine dair olandı. Haberin linki ; http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28401745.asp
http://www.odatv.com/n.php?n=kadavralara-don-giydiriyorlar-0803151200

Haber sosyal medyada çokça kişi tarafından paylaşıldığı, konuşuldu ve üzerine yüzlerce yorumda bulunuldu. 

İzninizde bu yazı ile bir katkıda da ben bulunmak isterim.

Lafı dolandırmadan açıkça fikrimi söylemem gerekirse, bu habere verilen tepkinin fazla ve abartılı olduğunu düşünüyorum. Nedenine gelecek olursam ...

Malumunuz hükümetimiz her köye bir üniversite sloganıyla çok sayıda üniversite kurdu. Dolayısıyla da bir o kadar tıp fakültesi "açmak zorunda kaldı". Bunun sonucu olarak da çoğu tıp fakültesinde altyapı, akademik kadro eksikleri gibi detaylandırılabilecek birçok eksiklik ortaya çıktı. Bu ve benzeri temel sorunları kısmi olarak çözüp Anatomi kürsüsüne sahip olabilme ayrıcalığına sahip olanların ise en büyük problemi kadavra üzerinden öğrendiklerini  pratik edemiyor olmalarıydı ( Hoş, çoğu anlı şanlı üniversite de dahi kadavra bulunmadığı için Anatomi dersleri teorik olarak öğretiliyor o da ayrı bir durum ).

Dolayısıyla da kadavrayı bulabilecek kadar şanslı olanların, saygılarını göstermek ve şükranlarını belirtmek için kadavraya don giydirmesi kadar naif ve normal bir durum olamayacağı  fikrindeyim.

Yapılan bu uygulamadaki iyi niyeti göremeyenlerin de ne yalan söyleyeyim art niyetli olduklarını düşünüyorum.

Bu gelişme ile kadavra salonlarında başlayan bu uygulamanın tüm hastanelerde farklı alanlarda uygulanması eli kulağındadır. Dolayısıyla bu "bilimsel derinliğe" dair bir katkı da ben sunmak isterim.

Malumunuz makroskopi salonlarına ayıptır söylemesi "mastektomi materyalleri" gönderiliyor. Özellikle biz erkek asistanlar, karşı cinse ait bu materyaller karşısında ne yapacağımızı şaşırıyor ve bir hayli zorlanıyoruz.

Erkek asistanların yaşadıkları bu dramı önlemek, daha "yeni", daha güzel, daha bilimsel bir makroskopi salonu oluşturmak adına şahane bir önerim var.

Misal bir mastektomi materyali geldiğinde,  hemen "bayan" teknisyen çağırılsın ve "bayan" teknisyen tarafından memenin üzerine yeşil bir huni geçirilsin. Evet yanlış okumadınız sterilizasyonu sağlamak için yeşil bir huni kullanılsın.

Ardından "bayan" teknisyen ile gözgöze gelmeden salona hızlıca girilip materyalle çalışılmaya başlansın. Zaman içerisinde göreceksiniz ki yapılacak bu küçük fakat çığır açıcı uygulama sayesinde asistanların hiç tahrik olmadan memeyi örneklemesi mümkün olabilecek.

 Buyrun bu da uygulamalı fotoğrafı ...


Önerimin Patoloji Dernekleri Federasyonu Meme Çalışma grubu tarafından ivedelikle değerlendirilmesini talep ediyorum.

Saygılarımla ...
Özçekim

2 yorum: