27 Şubat 2015 Cuma

kıyafetin rengi ...


Malumunuz günün en çok konuşulan konusu, resimdeki kıyafetin gerçek renginin ne olduğu idi.

Konu o kadar çok konuşuldu, o kadar çok tartışıldı ki iki kadın arasında başlayan fikir ayrılığı tüm dünyayı sardı ve şimdi tüm dünya bu kıyafetten bahsediyor.

Öyle ki renk dünyası hakkında "geniş bir skalaya sahip" olan erkekler bile konuya müdahil olma isteği duyuyor.

Televizyonda, internette, radyoda, haberlerde heryerde bu konu var.

Konuya ilk olarak tipik erkek refleksi ile yaklaşıp  " ne renkse ne renk ne fark eder, moda insanın kendine yakışanı giymesidir " diye düşünmüş olsam da :) blog konseptinin patoloji olmasından dolayı konuya bir de ben değineyim istedim.

Meseleyi biraz daha ciddiye alıp düşünmeye başlayınca aklıma Patoloji'de hemen herkese ilk bakışta farklı görünebilen lezyonlar ya da hücreler geldi.

Lenf nodülünde aralarda yeryer grup yapmış histiyosit görünümlü lobüler karsinom hücreleri (doğan görünümlü şahinler) ya da deri biyopsilerinde sıklıkla karşımıza çıkan banal nevus mu yoksa melanom hücresi mi sorunsalı ya da aşağıdaki fotoğraftaki akciğerden alınmış bir biyopsi örneğinde izlenen hücrelerin histiyosit topluluğu mu granüler hücreli tümör hücreleri mi yoksa malign melanom hücreleri mi olduğu gibi ...

Bu sorulara patologların ilk anda verdiği yanıtlar oldukça değişken .



Yanıtlar değişken olmakla birlikte Patoloji'de günlük pratikte karşılaştığımız bu soruların hepsinin ve dahasının özü ise, ilk sorudaki tartışmaya benziyor esasında. Soru size ilk sorulduğunda kendinizden emin bir şekilde cevap veriyorsunuz lakin soruya farklı yanıt veren insanlar olduğunu görünce bir hayli şaşırıyorsunuz.

Bu gibi durumlarda son sözü ise genellikle İHK tetkik söylüyor.

Bu konuda Patoloji'ye dair yapılabilecek benzetme ya da soruların sayısı bir hayli fazla ...

Umarım günlük pratikte bu kadar çok arada kalacağımız ya da yanılma payımızın böylesine yüksek olduğu biyopsiler ile karşılaşmayız.

Son söz ...

Kıyafetin rengi bildiğin  mavi ve siyah yahu :)

2 yorum:

  1. https://www.facebook.com/video.php?v=845710115520813&fref=nf
    bunuda izleyebilirsiniz

    YanıtlaSil
  2. video çok güzelmiş, teşekkürler ... Bu arada kıyafeti üreten firma kıyafetin mavi siyah renkte olduğunu açıklamış fakat sonra da merak etmeyin beyaz ve altın sarılı olanı da üreteceğiz diye eklemişler :))

    YanıtlaSil