29 Ocak 2015 Perşembe

tez kafası - volume 1

Her fani patologun eninde sonunda deneyimlediği bir yerdir tez dünyası.

Bir şekilde o dünyaya bir gidip gelirsiniz. Hani sorarlar ya öbür tarafa gidip geldin mi diye. Evet anlatılanlara, paylaşılan deneyimlere bakılacak olursa öbür tarafa bir kere gidip gelmiş kadar oluyormuş insan.

Diyenlerin yalancısıyım !

Bu yalanın kuyruğunda dolaşan ve tez dünyasına yeni adım atan biri olarak bundan sonra blog üzerinden bu süreçte öğrendiğim teknik bilgileri, ince detayları, haleti ruhiyemi, iç dökmelerimi tez kafası başlığında paylaşmaya karar verdim. Umarım bu yazı dizisi bu dünyaya adım atmaya hazırlanan arkadaşlara yardımcı, bu evreyi atlatmış o dünyaya gidip gelmiş arkadaşlarda ise özdeşlik hissi yaratır.

Yaşanan olayları ve ruh dünyasındaki daralmalarını paylaşma noktasına geldiğimde durumu biraz grup psikoterapisine benzetiyorum. Herkesin içini döktüğü, en acılı hikayelerini anlattığı paylaştığı yerlere. İnsanlar anlatacaklarımdan dolayı beni yargılayacak mı korkusu diğer yandan ise sıkışmışlığın verdiği buruk tat. Ve orada anlatıldığında kulaklarınıza bile inanamadığınız hikayeler. İşte bu dünyaya adım atıyorum. Merhaba terapi arkadaşlarım. Ben yeni yeni tez yazmaya başlıyorum ve hikayemi anlatmaya başlıyorum o zaman sizlere.

İlk yazıda tez yazmaya başlarken yaşadığım sıkıntılardan ardından ise güzel ve herkesin işine yarayacağını düşündüğüm Endnote programından bahsedeceğim.

Başlayalım o zaman 

Tezime dair İHK boyaların gelmesine bir süre daha olması ve bitirmeme çok az kalması dolayısıyla tezin giriş kısmını yazmaya karar verdim. Karar verdim diyorum lakin ilk olarak Word'ü açıp bir süre boş boş ekrana bakarak ne yapacağımı bilemedim. Yani teze nasıl başlanır? Tez nasıl yazılır? Kolay yolu var mıdır? İncelikleri nelerdir?

Kafamda deli sorular ...

Tez ile ilgili bilgisayarın başına oturduğum ilk gün tam anlamıyla sağa sola bakınmak, olayları algılamaya çalışmakla geçti. Bu öyle bir his ki kendimi boş, anlamsız, kafası çalışmaz biri olarak hissettim. Kelimenin tam anlamıyla kendine yabancılaşma halleri içerisinde bir o yana bir bu yana gidip geldim.

İlk günün sonunda yatmadan önce en azından arkadaşlarımdan tez örneklerini bulmalıyım ve de tez örnekleri ile kendime kabaca bir rota çizmeliyim diye düşündüm. Ertesi gün halihazırda tez süreci ile boğuşan bir arkadaşımdan  "bana referans nasıl ekleniyor, ya da tezle ilgili temel kuralları anlatsana diyerek alaylı eğitimi ile akşam tekrardan tez yazmaya giriştim. Lakin anlatılan şeyler bana kolay gibi görünmekle birlikte çok pratik gelmemişti. Ayrıca hala kafamda tezin iskeletini nasıl kuracağıma dair net bir fikir de yoktu.

Neyse oydu buydu derken bir iki akşamı daha süreci algılamaya çalışarak yedim. Bir yandan kendime "kardeşim neyi anlamaya çalışıyorsun bu kadar zor mu" diyorum ama bir yandan da kafama o kadar çok soru takılıyor ki bir sorunun cevabını ararken peşi sıra milyonlarca soru aklıma geliyordu. Neyse tam da bu sırada yine tez nedeniyle enkaz hissiyatı içindeki bir arkadaşım ile dertleşirken bir vesileyle Endnote ile tanıştım.

Programı çevremdeki arkadaşlarımdan kimse kullanmadığından kafamda türlü çeşitli sorular ve kuşkular vardı. Lakin bir şekilde programı buldum ve full sürümünü indirdim. Programı bilgisayarıma da yükledim lakin  bu sefer programın nasıl kullanacağını bilmediğimi farkettim :)

Youtubedan türlü çeşitli videolar bulup programın ne olduğunu ve nasıl kullanmam gerektiğini izleyerek öğrenmeye çalıştım.

Birkaç gün uğraşıp didindikten sonra pes etmeme ramak kala programın nasıl kullanıldığını net olarak kavradım.

Programın detaylarına gelecek olursak ...

Program tez yazmakta kullanılan, databaselerden makale aramayı, makaleleri indirmeyi, makalelerdeki referansları çeşitli dergi formatlarına göre referans vermeyi sağlayan oldukça pratik akademisyen dostu bir yazılım. Bu program sayesinde Word'de uygulanan alan güncellemesi ya da diğer türlü zaman kaybettirici uygulamaları kullanmaya gerek kalmamakta ve tek bir program ile türlü çeşitli fonksiyon kullanılabilmekte.

21. yüzyılın ortalarına doğru ilerlemekte olduğumuz şu günlerde ben de dahil olmak üzere hala Word'ü bile daktilo gibi kullanmakta oldukça mahir geniş bir insan grubu var. Siz de bu durumdan rahatsızsanız ve tez ya da makale yazmakta iseniz siz siz olun biraz zaman ayırıp şu programı öğrenin derim.

Emin olun pişman olmayacaksınız.

Programı kullanmak konusunda daha yolun başında olduğumu söyleyebilirim fakat gerçekten internetten türlü çeşitli çok sayıda video izledim ve sanırım kısa süreye karşın programla ilgili birkaç öneride bulunabilirim.

Programın full sürümünü internetten nasıl edinebilirim?

Özellikle google'da search yaptığınızda çok sayıda sayfadan programı indirebileceğinizi göreceksiniz ancak benim tavsiyem ve de sıklıkla kullandığım yöntem bir torrent sitesinden search yaparak gerekli torrent dosyasını bulup, programı bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Aramakla uğraşmayın diye ben sizin yerinize bir torrent sitesinden gerekli dosyanın bulunduğu linki de hemen aşağıya ekliyorum.

 https://kickass.so/endnote-x7-bld-7390-rar-t8184828.html

Yazının sonunda ise yeni başlayacak olanlar ve Endnote programını öğrenmek isteyenler için en pratik olduğunu düşündüğüm videolar bulunmakta. Bu videolardan ilk ikisi Türkçe kaynak olup, oldukça detaylı bir şekilde programın tüm inceliklerini tek tek anlatmakta. Üçüncü ve son video ise İngilizce bir kaynak olup çok kısa sürede programı kullanmayı öğrenmenizi sağlayan oldukça pratik bir sunum.

Bahsettiğim hikayeler ve deneme yamulma süreçleri sonunda kendi adıma yeterince zaman kaybettim. Umarım bu paylaşımdan fayda görür ve vakit kaybetmeden işlerinizi halledersiniz.

Şimdiden kolay gelsin.

Tez kafasında tekrar görüşmek üzere ...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder