13 Aralık 2014 Cumartesi

3. Kaiser Frederich neden öldü?

Dün paylaştığım Virchow caps'inin ardından
( http://patolojininhali.blogspot.com.tr/2014/12/sen-de-mi-virchow.html ) bugün Virchow hakkında kafama kimi sorular takıldı. Dolayısıyla da bu vesileyle uzun süredir Virchow'la ilgili okumayı ertelediğim metinleri okumaya karar verdim. Okumalarım yüzeyel olmakla birlikte karşıma oldukça ilginç bilgiler çıktı. Bu yazı ise bu ilginç bilgilerden sadece birisi olan Rudolf Virchow'un 1800'lü yıllarda koyduğu tanıyla ilgili tarihçiler,onkologlar ve patologlar tarafından hala süregelen tartışmaya dair.

Buyrun olaylara ...

1887 yılında 3. Kaiser Frederick boğazındaki rahatsızlık dolayısıyla muayene edilir. Boğazında sol kord vokal yerleşimli 4x2 mm boyutlarında nodül saptanır. Çeşitli yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmış hatta nodül alınmaya çalışılmış olsa da nodül zaman içerisinde büyüme gösterir. Bunun üzerine Kaiser'in doktorları tümörden şüphelenmeye başlarlar. Ünlü doktorların da müdahil olduğu ve son olarak İngiltere'den ünlü cerrah Mackenzie'ye konsülte edilen hastadan biyopsi alınması kararlaştırılır. Yapılan biyopsilerini ise dün capslediğim, dünya tarafından ise modern patolojinin kurucusu olarak kabul edilen Rudolf Virchow değerlendirir. Farklı zamanlarda üç ayrı biyopsi gönderilir ve Virchow'un tanısı "pachydermia verrucosa laryngis" yani benign bir lezyon olduğu yönündedir. Tanı konulduktan sonra ise yaklaşık 1 yıl içerisinde Kaiser kaybedilir.(18 Haziran 1888)
Ortada kırmızı kıyafetiyle Rudolf Virchow, en sağda ise Keiser

Bunun üzerine Kaiser'e otopsi planlanır ve otopsiyi Virschow ve arkadaşları yapar. Otopsi sonucunda ise larinksin ülsere bağlı oldukça hasarlı olduğu, boyundaki lenf noduna metastaz yapmış, larinks yerleşimli skuamöz hücreli  karsinom morfolojisinde tümör izlenir.  Bu durum yani başlangıçtaki benign tümör tanısı ile başlayıp ölüm ile sonlanan süreç, uzunca süre devam edecek olan tartışmaların fitilini ateşlemiş olur.

Bu dönemdeki tartışmalarda Virchow yanlış tanı koymak ve malpraktis ile suçlanır. Geçen zamanla birlikte yapılan araştırmalarda Virchow'un haklı olabileceğine dair veriler elde edilmiş lakin konu hala nihai olarak sonuçlanabilmiş değil.

Bunca olaydan sonra aklımda kalan sonuç ise değil tecrübeli patolog, Rudolf Virchow bile olsanız malpraktis ile suçlanmaktan kaçabilmeniz mümkün değil.

Olay ve larinksin verrüköz karsinomu ile ilgili makale için link:
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+Kaiser%27s+cancer+revisited%3A+was+Virchow+totally+wrong





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder