28 Kasım 2014 Cuma

2014 patoloji kongresine dair notlar-2


Genel değerlendirme ; Kongreyi genel anlamı ile değerlendimek gerekirse, bilimsel anlamda zayıf, sosyal program içerik anlamında ise oldukça zengin ve güzeldi. Yakın çevremden aldığım geri bildirimler ve kendi gözlemlerim ve  de hislerim  keyifle gidilebilecek, ilgi uyandıran ya da mutlaka gidilmeli denilebilecek bir sunum bulmakta oldukça zorlanıldığı yönünde. O yüzden de kongre katılımcılarının çoğu oturumlara pek fazla ilgi göstermeyip bunun yerine Trabzon’un çevresindeki güzelliklerden faydalanmayı tercih etti. Kongre paramedikal içerik yönünden ise şuana kadar katıldığım ulusal ve uluslararası kongreler arasında tartışmasız en güzel ve keyifli olanıydı. Tarık Hoca'nın bilimsel makaleler ve etik, Mehmet Hocanın patologun duygulanımı, Gülen’in uzmanlıkta Patoloji sunumu, yapılan sergi ve yarışma organizasyonları oldukça dikkat çekiciydi.

·         
     Yemekler ve içecekler ; Kongrede nerede ise herkesin tek ağız etmişçesine ortaklaştığı eleştiri konularından birisi yemek ve kahve molası organizasyonuydu. Öğlen yemekleri , ilkokul çocuğunun beslenme çantasını andıran içeriği ve sunumu ile oldukça yetersizdi ve hayal kırıklığı oluşturdu. Ayrıca çay ve kahve gibi sıcak içecekleri alabilmek için hazırlanan üzerlerinde tarih yazılı olan fişler oldukça komikti. Organisazyon komitesi patologların sıcak içeceklere olan yakın ilgisinden korkmuş olacak ki böyle bir uygulamaya gidilmiş. Lakin düşününce kongrede bir kişi günde kaç bardak çay/kahve içebilir yada bunun maliyeti ne olabilir ki diye insan düşünmeden edemiyor.

·         Organizasyon firmasına dair ;  Kongre sırasında organizasyon firmasıyla ilgili kendi adıma pek rahatsızlık duyduğumu söyleyemeyeceğim. Genel anlamı ile güzel bir kongre organize ettiler diye düşünüyorum. Lakin kongrenin son gününde kimi katılımcılara kağıt bitti gibi komik sebeplerle katılımcı belgesinin verilmediğini duymam ben de biraz hayal kırıklığı oluşturmuş olsa da genel kanım kongrede çok fazla sıkıntı yaşanmadığı yönünde.

Firma katılımı ve standlar ; Bu seneki kongrede katılımcı firmalar önceki senelere kıyasla daha dar bir alanda stand kurmuştu. Alanın dar olmasından mı  yoksa organizasyon komitesi bu kadar yer ayırdığı için mi bilinmez ama çok fazla firma katılımı göremedik. Ayrıca standları teknolojik yeni araçları karıştırmak, kurcalamak, öğrenmek hayali ile dolaşmaya çıktığımda tektük ilgi çekici ürün dışında zihin açıcı bir ürün ile pek karşılaşmadım.

Kongre gazetesine dair ; Kongrenin en beğendiğim detaylarından birisi kongre gazetesinin günlük olarak panolara asılmasıydı. Gazetede önceki gün kongrede yaşanan dikkat çekici olaylar ve başlıklar yazılıydı. Bunun yanısıra kimi hocaların yazıları da yine bu gazetede paylaşıldı. Gazete, kongrede olup biteni kuşbakışı görebilmek açısından oldukça yardımcı oldu. Ayrıca organizasyonda paylaşılan yazılar bu tarzda patoloji dünyasına dair süreli dergi ya da internet tabanlı güzel bir websitesi neden oluşturulmasın diye düşündürdü. Böylelikle yayınlanacak dikkat çekici içerikler ile patologun geniş evreni gözler önüne serilmiş ve çok güzel bir paylaşım ortamı oluşturulmuş olur diye düşünüyorum.

Sergide gözüme çarpanlar ; Kongrenin en sevdiğim yanından birisi üst katta gerçekleştirilen sergiydi. Belki de ülkemizde patologlar tarafından ilk defa gerçekleştirilen bu organizasyonun her kongrede tekrarlanması gerektiği kanısındayım.


Kutsal Yörükoğlu'na ait

Ayça Erşen'e ait

Ufuk Yörükoğlu'na ait


Erdener Özer'e ait


Sergülen Dervişoğlu'na ait
Smear'ler ile hazırlanmış Atatürk portresi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder