26 Kasım 2014 Çarşamba

2014 patoloji kongresine dair notlar-1



·         Sözel sunum ve posterlere dair ; 


  • Teknolojik posterler ; Kongre boyunca asılan tüm posterleri tek tek gezdim. İçlerinden ikisi içerdikleri ufak bir detay ile diğerlerinden ayrılıyordu. Bilmiyorum dikkatinizi çekti mi ama her ikisinde de posterin sağ alt köşesinde bulunan görsel sayesinde posteri telefonunuzdan görme şansınız vardı. Ne olacak yani bu mudur demeyin hemen şimdi. Benim açımdan kongredeki posterler içerisinde yakaladığım en küçük ve en güzel detay buydu.        
                                                                                        

  •  Janjanlı posterler  ; Çalışmaları bitirdikten sonra yapılması gereken en önemli iş, onları görsel bir boyuta taşıyıp, okunabilir ve dikkat çekici hale getirebilmektir. Bu noktada oldukça dikkatli olmak lazım zira posterin kendisi bir noktadan sonra okumayı engelleyici bir görsel nesne haline dönüşebilir. 




  • Dijital patolojiye dair posterler  ;  Kongredeki en ilginç çalışmalardan bazıları da dijital patoloji ile ilgili olanlardı. Çalışmalarda patoloğun değerlendirdiği biyopsiler ile bilgisayar programı yardımı ile değerlendirilen biyopsi sonuçları kıyaslanmıştı. Posterlerde her ne kadar mevcut halleriyle dijital patolojiyi olumlayacak veriler elde edilmemiş olsa da zannımca ilerleyen dönemde bilgisayar programları tanı koymada bizlere daha çok yardımcı olacak.



  • Kongrenin handikaplı kısımlarından birisi ise sözel bildiri ve poster sunumları kısmıydı. Özellikle poster sunumu başlığını açacak olursam gezdiğim posterlerin %90’ından fazlası olgu sunumu şeklindeydi. Çok az sayıda çalışma ile kongre katılımının varlığı dikkat çekiciydi. Bunun sebeplerinin araştırılması gerektiği kanısındayım.

          Aklıma gelen en önemli nedenler ise ;

-          Kongre katılımını artırmak için her posterin kabul edilmesi
-          Katılımcıların “kolaylıktan” dolayı olgu sunumuna yönelmeleri
-          Çalışma yapma konusunda kişilerin takdir edilmemesi yada teşvik edilmemesi 

Bu konuda özelikle de ilk iki sıradaki nedenlere yönelik aklıma gelen çözüm önerisi ise ;

-          Kongrede ayrı ayrı poster sunumu, sözel sunum sayısının açıklanması
-          Toplam poster sayısının ayrıca olgu sunumu ve çalışma sayıları şeklinde ayrılması
-          Son olarak da çalışma sayısı/olgu sunumu sayısının oranlanması

Kongrelerde defalarca aynı olguların sunulmasını engellemek ve tam anlamı ile olgu şöleni havasından kurtarmak için 3. sırada bahsettiğim oranın kongreler öncesinde açıklanması gerektiğini düşünüyorum.

Bu uygulamanın her yıl tekrarlanması ve bu oranın her seferinde yukarıya doğru çekilmeye çalışılması Türkiye’de bilimsel anlamda patoloji alanındaki gelişmeleri hızlandıracaktır. 

           Bir pencere de sözel sunumlara açmak gerekir ise ; sözel sunum sayılarının da benzer şekide 
           az sayıda olması, bu sunumların bir şekliyle desteklenmesi yada teşvik edilmesi gerektiğini 
           düşündürmekte.

  •   Kongre için yapılan çalışmaları  poster yapıp asmak tek başına yeterli değil. Zira gelen insanlarla fikir alışverişinde bulunmak, sohbet etmek, paylaşımda bulunmak veya eleştirilerini dinlemek  çalışmadan gerçek anlamda sonuç almak adına zihin açıcı olacaktır. Dolayısıyla da kongrede bahsi geçen süreci kolaylaştırmak, posterlerden daha fazla geri bildirim alabilmek adına posterlerin kenarlarına geribildirim için kullanılacak küçük kağıtlar bırakmak veya posterlere mail adreslerini yazmak işlevsel olabilir.



2 yorum:

  1. Ben de bizim "dijital" birinin dikkatini çeker mi diyordum ki... Çekmiş :)

    YanıtlaSil
  2. Vallahi çok hoşuma gitti benim. Uzun süredir ben de bu konuda birşeyler yapmak istiyorum lakin bir türlü konuya bulaşamadım. Ellerinize sağlık çalışma çok güzel olmuş ... i like it very very much :)))

    YanıtlaSil